Вести

| 12.09.2001 - 2:00h

У Општини Нови Београд формирани су Савет за културу, Савет за урбанизам и изградњу Новог Београда и Савет за екологију

Савет за културу је формиран 20. марта 2001. године.
Председник Савета је Миливоје Мајсторовић, драматург, а чланови су Маргарета Кецерин, филолог, Танасије Узуновић, глумац и одборник, Милан Радуловић, професор и Зоран Стаменковић, заменик секретара Скупштине општине.
У оквиру идеје »Пробудимо велику спаваоницу« Савет за културу је до сада организовао гостовање »Ошишаног јежа«, прославу »У част Хиландара«, Новогодишње представе за децу, промоцију књиге Горана Петровића »Ситничарница код срећне руке«, гостовања данске фолклорне групе »ЗААР«, позоришта Дадов са представом »Сироти мали хрчки« и Академије лепих уметности са представом »Ујеж«. На отвореном простору испред новобеоградске Општине одржани су »Багер шоу«, када је промовисан часопис Багер, и »Брејк денс шоу«.

Савет за урбанизам и изградњу Новог Београда формиран је 3. маја 2001. године.
Председник Савета је Зоран Павловић, инжењер електротехнике и члан Извршног одбора СО Нови Београд, а чланови су проф др Дарко Марушић, проф. др Милан Ракочевић, Бранислав Поповић, архитекта, мр Бојан Ковачевић, архитекта и Влада Славица, главни пројектант у »Енергопројекту – Хидроинжењерингу«, архитекта. У раду Савета учествује и Антоније Антић, такође архитекта, председник Комисије за урбанизам СО Нови Београд и члан Градске комисије за урбанизам.
Савет је основан првенствено због тога што је у току израда Генералног урбанистичког плана Београда, у оквиру ког ће бити израђен и Генерални урбанистички план Новог Београда. Циљ Општине Нови Београд је био да формирањем Савета чији чланови су врхунски стручњаци у овој области утиче на квалитет решења у Генералном урбанистичком плану. Жеља Савета и нове демократске власти Општине је да се промени физиономија Новог Београда, да не буде само спаваоница, а то ће се постићи изградњом пословних објеката, културних центара и индустријских објеката, који неће загађивати животну средину.

Савет за екологију за подручје Новог Београда формиран је 19. јуна 2001. године
Координатор Савета је Марина Чарапић, професор и члан Извршног одбора, а чланови су проф. др Боривоје Мијатовић, хидрогеолог, потпредседник СО Нови Београд, проф. др Лука Кнежић, технолог и одборник, прим. др Славко Максимовић, мр Верица Гбурчик, метереолог, Александар Æордаш, етнолог и Ивана Машковић, туризмолог и одборник.
Задатак Савета је да прати стање у области екологије на подручју Општине, да предлаже и иницира активности које доприносе разрешавању постојећих проблема у овој области, да предлоге које Извршни одбор прихвати благовремено, стручно и ефикасно спроводи.
Од када је образован Савет се бавио идентификацијом проблема и припремама за предстојећу Међународну конференцију о заштити животне средине, која ће се одржати у Центру Сава, под покровитељством председника Војислава Коштунице и Патријарха српског господина Павла.

Календар догађаја Свако означено поље показује вам догађај на територији општини Нови Београд