Вести

| 06.12.2002 - 2:00h

У Новом Београду отворен Меркатор Центар Београд

Свечано отворен Меркатор центар Београд

Велики тржни центар, власништво словеначког Пословног система Меркатор, од јуче се налази у Новом Београду. У присуству неколико хиљада Београђана, тржни центар Меркатор отворили су министри спољних послова Југославије и Словеније Горан Свилановић и Димитриј Рупел.
– Ово је симболичан повратак Словеније у Србију, изјавио је шеф словеначке дипломатије приликом пресецања врпце. Уз констатацију да је Меркатор као и све друге фирме које ће отворити нова радна места добродошао у Србију, Свилановић је нагласио да је са представницима Меркатора договорено да се продаје 40 одсто производа из Србије, што значи да ће се ти производи наћи и у другим градовима у којима Меркатор има своје продајне објекте“.
Јуце отворени трзни центар највеци је објекат Меркатора у Европи. Он се простире на 52.400 квадратних метара, а оцекује се годисњи профит од око 50 милиона евра.
Директор Пословног система Меркатор Зоран Јанковиц рекао је да је то највеца страна инвестиција у Србији вредна 38 милиона евра, и подвукао да је отворено 300 нових радних места.
Осим хипермаркета са око 5.500 метара квадратних пословног простора центар Меркатор це имати и шест пратећих програма и 45 локала у закупу. Од пратећих програма, у Меркатору це бити и објекти „Интерспорт“, „Авенија моде“, Салон намештаја, дрогерија, ресторан и кафе „Сантана“. Међу закупљеним локалима биће место и за банке, пошту, туристичке агенције, оптику, продавнице рачунара и фото опреме, галерије, цвећаре, кафиће и дечије игралиште. У Меркатор центру Београд продаваће се по 40 одсто домаће и словеначке робе, као и 20 одсто робе из иностранства. До 2005. године планирана је и изградња Меркаторовог центра у Новом Саду.
В. Секерезовић (Данас, 6. децембар 2002)

Народ навалио

Највећи тржни центар на Балкану, нови „Меркатор“ код општине Нови Београд, у четвртак поподне је примио прве купце, пошто су, уз звуке трубача, кроз капију прошли словеначки и југословенски шефови дипломатије, Димитриј Рупел и Горан Свилановић. За њима су похрлиле и стотине знатижељних грађана, створивши прави хаос на великим улазним вратима.
Свечаном отварању новог потрошачког царства у нашој престоници присуствовали су и потпредседник Савезне владе др Мирољуб Лабус, председник Пословног система „Меркатор“ Зоран Јанковић, градоначелнице Љубљане и Београда Викторија Поточник и Радмила Хрустановић. Певали су Боба Стефановић, словеначке поп-звезде, а после отварања, до вечери, Магазин, Бајага и инструктори, група Луна… Спектакл за младе, али и за баке и деке, који су цупкали уз музику у првим редовима.
– „Меркатор“ је добродошао, као и све фирме из света које нам доносе нова радна места. После овога, свуда где постоје „Меркаторове“ продавнице продаваће се и роба из наше земље – рекао је током свечаности југословенски министар иностраних послова Горан Свилановић. Његов словеначки колега Рупел радује се што је у Београду, и сматра да је отварање овог тржног центра (уједно и највећа директна страна инвестиција у Србији ове године) значајан догађај за развој односа две земље.
Два министра потом су, држећи се за руке, отворили врата „гладним“ купцима. Са крова су полетели облаци балона и конфета. Купци и „туристи“ навалили су у бљештаве продавнице и самопослугу као на фудбалски дерби… „Меркатор“ је поново у Србији.
М. З. Р. (Вечерње новости, 6. децембар 2002)

Ближи Београд од Сегедина

На полицама 30.000 производа, свирали и трубачи, Горан Свилановић пожелео добродошлицу, а његов словеначки колега Димитрије Рупел поздравио повратака Словенаца у Београд

Концерт за купце
Јучерашње отварање је био главни догађај у Београду, јер је неколико десетина посетилаца пратило концерт који је започео Боба Стефановић песмом „Обриши сузе драга“, а након тога наступили су и познати домаћи и словеначки музичари.
Тржни центар отворио је Горан Свилановић, министар спољних послова који је пожелео добродошлицу „Меркатору“, али и „другим страним фирмама које ће доћи и отворити нова радна места“. Његов словеначки колега Димитрије Рупел „отварање је окарактерисао значајним догађајем за српско-словеначке односе и повратак Словенаца у Београд“.

– Јуче, после 14 сати, када је отворен словеначки тржни центар „Меркатор“ на Новом Београду, река од више хиљада људи похрлила је унутра, па је највише посла имало обезбеђење, јер су се загушили и улази и излази. Већи део посетилаца је ушао из радозналости да види дуго најављивану богату понуду и цене, али је било и доста купаца. Један старији господин је упорно тражио словеначки шампон од брезе, док је друга госпођа, како каже, не марећи за цене, пазарила кељ, супе и још неке ситнице.
Одложено плаћање
У „Меркатору“ се може пазарити на одложено на 30 дана, што је неповољније него у осталим трговинама, јер се рачун може платити и на почек од 35, 40 или 60 дана. У „Меркатору“ су јуче биле истакнуте ниже, акцијске цене, па купус стаје 8,90, кромпир 9,90, а на овој листи су и кукурузни гриз, супе, кекс „домаћица“ тестенине, као и неки апарати за домаћинство.
Шта је личи,а кошта 779 динара
Највише фасцинирају гондоле са егзотичним воћем где се, поред грожђа које кошта 139 и банана за 52, могу наћи и врсте до сада невиђене на овим просторима чија се имена тешко изговарају.
Черимоја, кумкват, карамбола, пасионка, лимета, фисалис, личи, гуава, маракуја, мангостан, кивано, тамарило, па затим аваокадо, манго, кокосов орах, јапанске јабуке коштају од 59 до 779 динара по килограму. Најефтинија је јапанска јабука која кошта 59, а најскупљи је личи и стаје 779 динара.
Када су се отворила врата хипермаркета заиста је највише импресионирао богат асортиман свих производа, јер се на полицама налази 30.000 производа који задовољавају укусе и платежну способност најсиромашнијих, али и најбогатијих, па не морају више да путују у Сегедин или даље. Тако на оделењу хлеба, пецива и колача купац може да бира између 270 врста производа.
Утисци о исплативости куповине сређиваће се наредних месеци, јер је тешко направити поређење пошто у „Меркатору“, поред „уобичајених“, има много луксузних и квалитетних производа, али и са таквом ценом. Од уобичајених врста може се наћи хлеб „Сава“ за 20 динара и полубели за 13.
Потрошачи са дубљим џепом могу бирати од црног хлеба са ланеним семеном, који је у паковању од пола килограма и кошта 103 динара, килограм београдског стаје 56, килограм и по „бакиног“ 50,67, а векна од 700 грама, којег справља „Меркаторова“ пекара, кошта 80 динара. На рафовима су, ознаком „српска корпа“, посебно обележена места са производима домаћих добављача, а пола сата након отварања куповину потрошача увесељавали су и трубачи.
У „блиц“ посети хипермаркету издвојили смо и упоредили неке од цена производа који се најчешће пазаре. Литар краткотрајног „Имлековог“ млека у „Меркатору“ стаје 24,84, а најјефтиније је у „Ц-маркету“ и кошта 23,20. „Меркатор“, међутим, нуди још неколико врста млека од различитих произвођача, па и словеначко „алпско“ са 1,6 одсто масти које кошта 46,39 динара.
У „Меркатору“ литар сомборског уља „сунце“ стаје 54,30 динара, „дијаманта“ и „витала“ по 58,21 динара, док је у „Јабуци“ 54,90, а у „Ц-маркету“ 61,08. Шећер у „Меркатору“ кошта, зависно од произвођача, од 43,32 до 45,60 динара, а јефтинији је у „Јабуци“ јер стаје 37,90, док је у „Пекабети“ и „Ц-маркету“ 40,42, односно 40,54 динара.
Свињско и јунеће месо без костију је у „Меркатору“ јефтиније, пошто кошта 229, односно и 260 динара. Килограм свињског у „Јабуци“ стаје 229,95, а јунећег 263, док је најскупље у „Ц-маркету“ где је свињско без костију 263,89, а јунеће 269,47 динара. Нојево месо у „Меркатору“ стаје 1.950 динара, а месо од морке 425 динара.
Килограм прашке шунке у „Меркатору“ кошта од 327 до 339, што је скупље него у „макси-дисконту“ где је 289,90 динара. Чајна и сремска кобасица продају се у „Меркатору“ за 459,18, значи скупље него у „Јабуци“ где кошта 410 или у „Ц-маркету“ где је 435,75 динара. Ужичка пршута у „Меркатору“ кошта 1.211,11, а српска танка кобасица 169,37 динара, док је јунећа 169,24 динара.
Кафа „Ц“ у „Меркатору“ у паковању од 100 грама кошта 20,80 динара, док је у „Јабуци“ јефтинија за пет пара. „Кока кола“ од два литра у „Меркатору“ стаје 71,34 , а у“Јабуци“ 67,10 и „Пекабети“ 67,13 динара. Кисела вода „Књаз Милош“ у „Меркатору“ стаје 29,92, док је у „максију“ 28,50 динара.
Врећа од три килограма „мерикса“ у „Меркатору“ кошта 195,20, колико је и у „Јабуци“, док је код осталих домаћих трговина скупљи. Врећа „аријела“ у „Меркатору“ је најјефтинија, јер кошта 379 динара. Каладонт „колинос“ од 75 грама у „Меркатору“ кошта 49,34, као и у дисконту „Јабуке“.
Поред прехрамбених производа у хипермаркету се може пазарити и техничка роба, дечије играчке, веш, козметика, гардероба. Врата су јуче отворили и бутици, кафићи, ресторан, цвећара …
Л. Мијић/С. Јовичић (Глас јавности, 6. децембар 2002)

Календар догађаја Свако означено поље показује вам догађај на територији општини Нови Београд