Вести

| 08.08.2001 - 2:00h

Реконструкција топловодне мреже у Новом Београду

Радмила Хрустановић, градоначелница Београда, Жељко Ожеговић председник Скупштине општине Нови Београд, Предраг Васић, генерални директор и Миодраг Тодоровић, помоћник директора ЈКП »Београдске електране«, обишли су, 7. августа 2001, локације у Новом Београду на којима су у току радови на обнови топловодне мреже.
У неким деловима Новог Београда топловодна мрежа је стара и преко 40 година. Поправке се врше на деоницама на којима је утврђено да су цеви дотрајале и где је долазило до губитка топле воде а самим тим и лошег грејања у новобеоградским зградама и становима. Замена цеви ради се по новој технологији са тзв. предизолованим цевима које имају могућност техничке детекције. То значи да ће квар, уколико дође до њега, моћи тачно да се лоцира. У току су, такође, и поправке на највећем броју подстаница како би се технички довеле у стање исправности. Циљ ремонта топловодне мреже је да се у становима, током грејне сезоне, обезбеди температура од минимум 20 степени целзијуса.
Средства за ово велико инвестиционо улагање у Новом Београду обезбедили су ЈКП»Беоелектране«, Градска влада и немачка банка КФW, која је за поправку топловода издвојила пет милиона марака. Рок за завршетак свих радова је 15. септембар ове године.
На конференцији за медије, која је по обиласку градилишта одржана у »Беоелектранама«, госпођа Хрустановић се захвалила донатору на тако великој помоћи и инвестицији нагласивши да ће Градска влада инсистирати код надлежних републичких органа на повећању цена грејања. “Није нормално да грађани Београда који користе даљинско грејање плаћају просечно 6 динара а да је економска цена 30 динара по метру квадратном. Такође, није нормално да градска влада субвенционише ту категорију становништва а друге не !«
Жељко Ожеговић, председник општине Београд , захвалио се Скупштини града Београда и немачким донаторима у име свих новобеограђана на великим материјалним средствима која су издвојена за реконструкцију топловодне мреже , посебно ако се има у виду да у Новом Београду има осамдесет хиљада стамбених јединица које се претежно греју даљинским системом »Беоелектрана«. Господин Ожеговић је том приликом указао на два велика проблема у вези са грејањем која општина Нови Београд мора да реши у сарадњи са Градом .
Први проблем је вишегодишње бесправно проширење стамбеног простора који је директно условио пад квалитета грејања на Бежанијској коси, модерном урбаном насељу са преко 30.000 становника.« Легализацијом и наплатом бесправно проширених квадрата станова, подрума и других простора, добиће се средства која ће бити уложена у реконструкцију и побољшање секундарне топловодне мреже, која повезује главне правце мреже са грејним инсталацијама зграда.«
Други велики проблем који мора да се реши је завршетак изградње или конзервација радова на магистралном топловоду Обреновац-Београд , са којим је градоначелница већ упозната, 6. јула ове године, приликом обиласка општине Нови Београд. Градилиште топловода представља и велики безбедоносни проблем за грађане блокова поред Савског кеја. Простор око градилишта неопходно је осигурати и оградити како би грађани били безбедни.
»Сигурни смо да ће ови радови допринети да Новобеограђанима буде топлије у њиховим становима током наредне зиме! «, истакао је у свом обраћању новинарима Жељко Ожеговић, председник Скупштине општине Нови Београд.

Календар догађаја Свако означено поље показује вам догађај на територији општини Нови Београд