Вести

| 04.10.2001 - 2:00h

Представљање Фотомонографије Иве Етеровића – Нови Београд изблиза

Фотомонографија »Нови Београд изблиза« објављена је први пут 1995. године, а издавач је била Општина Нови Београд. Уводни текст написао је Света Лукић. Друго издање допуњено је са тридесет две нове фотографије, а објавила га је издавачка кућа »Прометеј«. Књига је штампана у тврдом повезу, на формату 24,5 x 33,5 цм, на 160 страна, са 142 фотографије у боји.
Иво Етеровић је у статусу слободног уметника од 1988. године и има звање истакнутог уметника, мајстора фотографије ФСЈ, и међународно највише звање Хон.ЕФИАП. Добитник је више од 500 награда у земљи и иностранству, а његова посебност је што је једини уметник код нас који прави ауторске фотомонографије. До сада их је објавио седамнаест. Неке од њих су: Београд који волим, Камени бродови на Јадрану, Београд на длану, Београд данас, Нови Београд изблиза, итд.
Жељко Ожеговић, председник Општине Нови Београд, је у свом обраћању гостима и аутору рекао да је Нови Београд град који се воли или не воли. То је модерно конципиран град, али недовољно испуњен, поготово културним садржајима. Господин Ожеговић је изразио своју наду да ће се то ускоро променити и истакао да се осећа поносним што је Новобеограђанин. За фотографије Иве Етеровића је рекао да се на њима види део душе Новог Београда.
За Ђорђа Кадијевића, историчара уметности, Иво Етеровић је сликар структура урбаног амбијента. Па иако се тај амбијент стално мења, Етеровић се оградио од тога, јер не жели да се понаша као хроничар. Он само затиче постојеће стање и констатује једну присутност. На његовим фотографијама се виде трагови бивших утопија, али нема трага политичкој или идеолошкој тензији, као ни било каквог лобирања или хватања за неку светињу.
Као посебност Иве Етеровића, Кадијевић је истакао да је један од ретких уметника који заиста није декадентан. Његов Нови Београд је урбана структура, где је човек саставни део, али без наглашеног приступа. Етеровић само констатује присутност онога што је дато. То је аутентична особина која је настала спонтано из његове уметничке природе, а ту је и тајна уметникове комуникативности и популарности.
»Суштинска особина Етеровића као уметника је финално постмодернистичко схватање уметности. Све што уметност може рећи своди се на констатовање присутности. Нешто је ту и неко је ту. Иво Етеровић је антиципирао тај однос према уметности много пре него што је био јасно дефинисан«, рекао је на крају свог надахнутог излагања Ђорђе Кадијевић.

Календар догађаја Свако означено поље показује вам догађај на територији општини Нови Београд