Вести

| 12.12.2001 - 2:00h

Посета делегације Општине Нови Београд Ксантију

Делегација Скупштине општине Нови Београд, на челу са председником Жељком Ожеговићем, боравиће у узвратној посети грчком граду Ксантију, од 12. до 15. децембра 2001. године. У делегацији су: госпођа Нада Петковић Ристивојевић, секретар, господин Боривоје Мијатовић, потпредседник СО, господин Младен Ранковић, потпредседник Извршног одбора, господин Милосав Шутановац, потпредседник и господин Зоран Павловић, члан Извршног одбора.
Сарадња Новог Београда и Ксантија траје од 1994. године, када је поводом „11. априла“ , Дана општине Нови Београд, уприличено братимљење два града. Од тада сваке године званичне делегације наших општина размењују посете.
Ксанти је главни град, духовни и економски центар истоимене области, која се налази у источном делу Грчке. У њему живи око 60.000 становника, а карактеристичан по суживоту хришћанске и муслиманске популације. То је историјски град чије постојање датира од пре нове ере. У његовој близини налази се Авдира, град у коме је рођен старогрчки филозоф Демокрит. Садашњи патријарх Грчке православне цркве, господин Христодулос, рођен је у Ксантију.
Захваљујући ароматичном дувану, Ксанти се економски развио и постао познат широм света. Од привредних грана, поред прераде дувана, у овом граду су развијене и индустрије шећера, текстила, пластике и папира.
Неколико пута је руководство братског града упутило помоћ Новом Београду. Посебно је била значајна помоћ коју су нам уручили приликом посете 1999. године, за време бомбардовања. Сем тога, двадесет ученика, избеглих из Хрватске и Босне, који су се настанили у Новом Београду, завршило је први разред основне школе у овом граду, 1995. године. Настава се одвијала по нашем образовном програму. Током боравкла у Ксантију деца су била смештена у породицама, тако да су добро научила грчки језик.
Културна и спортска сарадња коју су Нови Београд и Ксанти развили током протеклих година, допринеле су бољем упознавању наша два народа.
Детаљније информације о пријатељском граду Ксантију можете наћи на адреси www.xантхи.гр .

Календар догађаја Свако означено поље показује вам догађај на територији општини Нови Београд