Вести

| 13.03.2009 - 2:00h

Обновљено Јеврејско гробље на Лединама

У сарадњи општине Нови Београд, Министарства рада и социјалне политике, ЈП „Зеленило Београд“ и Завода за заштиту споменика културе града Београда обновљено је спомен-обележје које се налази на Лединама.

Сећање на невине жртве сада је достојно обележено
Сећање на невине жртве сада је достојно обележено

Јеврејско гробље на Новом Београду је меморијални локалитет на коме је током Другог светског рата погубљено око 250 грађана Новог Београда јеврејске и ромске националности. Пијетет и сећање на невино страдале жртве били су разлози за изградњу и обележавање места страдања.

Нажалост, због нередовног одржавања и небриге у претходном периоду, ово стратиште било је запуштено и у извесној мери девастирано. Ове године, Министарство рада и социјалне политике је, у сарадњи са општином Нови Београд, Заводом за заштиту споменика културе града Београда и ЈП „Зеленило Београд“, реализовало акцију његовог уређења и ревитализације.

Некадашњи изглед спомен- обележја
Некадашњи изглед спомен- обележја

Председник општине Ненад Миленковић је, имајући у виду историјски, политички, етички, психолошки, едукативни и дипломатски аспект очувања и редовног одржавања локалитета Јеврејског гробља на Лединама, предложио Заводу за заштиту споменка културе града Београда да се овај локалитет сврста у категорију културних добара. На тај начин ће бити истакнута потреба његовог трајног постојања и неговања као споменичког комплекса.

Календар догађаја Свако означено поље показује вам догађај на територији општини Нови Београд