Вести

| 03.09.2001 - 2:00h

Конференција за медије у Општини Нови Београд, поводом завршетка радова на реновирању осам основних школа

На конференцији за медије су учествовали: господин Жељко Ожеговић, председник Општине Нови Београд, господин Владан Стојановић, председник Извршног одбора, господин Маурицио Ранали, директор Европске агенције за реконструкцију, господин Драган Лалић, представник Европске агенције за реконструкцију за Нови Београд, господин Радован Миљановић, представник ИМГ-а за Нови Београд, господин мр Вицко Летица, помоћник директора предузећа “Енергопројект – Хидроинжењеринг”, које је било Надзорни орган програма, господин Мића Костић, из “Енергопројекта – Хидроинжењеринга“, господин Павле Јовановић, генерални директор ПП “Никал” (Смедеревска Паланка), које је било извођач радова, господин Димитријевић, НИК “Никал” и господин Милановић, “ГИТ Милановић”, представници подизвођача радова и господин Александар Гаргента, помоћник командира ОУП-а Нови Београд.

Након Конференције за медије делегације Општине, донатора, Надзорног органа и извођача радова, обишле су школе “Жикица Јовановић Шпанац” и “Влада Обрадовић Камени”. Председник Жељко Ожеговић је школи на Лединама, “Влада Обрадовић Камени”, приликом обиласка, уручио поклон Општине Нови Београд, телевизор и видео.

Скупштина општине Нови Београд је први пут ове године успела да уђе у програм Европске уније “Школе за демократску Србију”, у оквиру ког је добила 586.749 немачких марака. Највећи износ средстава, 480.749 дем, одвојен је за замену дотрајалих прозора и уређење мокрих чворова.
Један део средстава, 106.000 немачких марака, издвојен је за набавку школског инвентара. Све основне школе у општини Нови Београд добиће клупе, столице и табле, како би опремиле бар по једно одељење.
Радови су завршени на време, управо пред почетак нове школске године. Реновирано је осам новобеоградских основних школа: “Жикица Јовановић Шпанац”, “Жарко Зрењанин”, “Бранко Радичевић”, “Владо Обрадовић Камени”, “Владимир Илич Лењин”, “Јован Дучић”, “Ђуро Стругар” и “Милан Ракић”.
Подсећамо да је Општина Нови Београд прва београдска општина која је успешно и у предвиђеном року испунила све своје обавезе у оквиру програма и донације Европске уније – “Школе за демократску Србију”.

Новчана средства (изражена у немачким маркама) која су издвојена за школе су:
“Жикица Јовановић Шпанац” (124,441.97); “Владимир Илич Лењин” (77,978.69); “Жарко Зрењанин” (62,772.42); “Влада Обрадовић Камени” (63,316.39); “Милан Ракић” (45,057.83); “Бранко Радичевић” (35,959.50); “Јован Дучић” (36,204.77) и “Ђуро Стругар” (37,467.24).

Посебно желимо да истакнемо колико је важно сачувати оно што је урађено како би Општина Нови Београд и даље могла да конкурише и учествује у новим програмима и донацијама Европске уније. За обнову свих школа у Новом Београду потребно је више од пет милиона немачких марака, па је свака донација добродошла. Зато апелујемо на директоре школа и родитеље да усмеравају децу да чувају оно што служи, пре свега, њима.

Календар догађаја Свако означено поље показује вам догађај на територији општини Нови Београд