Вести

| 17.09.2001 - 2:00h

Јапански студенти у Новом Београду

У сарадњи Општине Нови Београд и јапанске хуманитарне невладине организације ЈЕН, у радној посети у нашем граду борави делегација јапанских студената. Они ће у сарадњи са радницима ЈКП »Градско зеленило«, обновити дечије игралиште у ул. Палмира Тољатија, преко пута ТЦ »Југоцентар«, код хотела »Путник«, у Новом Београду.
Госпођа Јоко Асакава-Зјелић, доскорашњи шеф ЈЕН-а у Београду, иницирала је ову акцију својом донацијом од 3000 немачких марака намењих за набавку реквизита за дечије игралиште.
Тим поводом, Жељко Ожеговић, председник Општине Нови Београд са сарадницима, примио је у понедељак, 17. септембра 2001. године делегацију састављену од 14 студената из Јапана, учесника »Радног кампа«.
Јапански студенти помажу радницима »Градског зеленила« на постављању нових реквизита за игру, љуљашки, клацкалица и пењалица купљених од поменуте донације. Студенти права, филозофије, социологије, историје уметности, оријенталне филозофије, дошли су из Токија, Кјота, Канагаве, Јокохаме… Смештени су у породицама новобеоградских студената, што им пружа могућност непосреднијег упознавања наше Општине и живота становника, а то их веома занима, нарочито после промена од 5. октобра 2000. године, које су у Јапану дочекане са одушевљењем.
Председник Општине је срдачно поздравио госте, захваливши им се на њиховом доласку и добрим намерама, истакавши да се нада како ће у Београду стећи много пријатеља и понети лепе успомене. Изразио је своју наду да ће и наши студенти имати прилику да посете Јапан, на сличан начин. Затим је упознао студенте са основним карактеристикама Новог Београда, нагласивши да је то највећа београдска општина, са преко 300.000 становника и 20.000 избеглица, деветнаест школа, тридесет вртића, преко 10.000 предузећа, итд.
»Надамо се да ће Нови Београд, »велика спаваоница«, ускоро променити свој лик, и да ће се многи садржаји, пре свега културни, преселити у нашу општину, јер је Град презагушен«, рекао је председник Ожеговић, додавши да су после промена многи страни инвеститори показали интерес да улажу у Нови Београд.
Млади Јапанци су упознати са спортским успесима наших ватерполиста, кошаркаша и одбојкаша и са изградњом спортске хале »Арена«, као и са очекивањем да ће Југославија, због постигнутих спортских резултата, ипак имати прилику да буде домаћин неког европског или светског спортског првенства.
Захваљујући се још једном студентима на њиховом труду господин Ожеговић им је рекао да се нада да ће нас поново посетити. Јапанци су се, у свом обраћању Председнику, интересовали за последице НАТО бомбардовања у нашој земљи, а посебно у Новом Београду.
Госпођа Бранка Мраовић, координатор социјалног програма ЈЕН-а за Србију истакла је да млади гости из Јапана желе да дају свој допринос и помогну реновирањем дечијег игралишта, иако је то само симболичан начин, али је почетак дуготрајније сарадње. Поготово што је на челу ЈЕН-а за Србију сада госпођа Кјоко Карацу, која је оживела активности ове хуманитаре организације. Похваљена је и изванредна сарадња новобеоградске Општине са ЈЕН-ом.
ЈЕН је невладина, хуманитарна организација, која је у Југославији од 1994. године. До сада је највише била оријентисана на психосоцијалну помоћ избеглим и расељеним лицима. Тренутно постоји неколико пројеката, као што су психосоцијална помоћ у двадесет канцеларија, у градовима у Србији, мрежа психосоцијалне помоћи за избеглице и расељена лица, подела хуманитарних пакета са храном за домаће становништво, затим за лица која примају туђу негу и помоћ и помоћ угроженој деци у четири општине, Пожаревцу, Обреновцу, Бујановцу и Прешеву, у сарадњи са УНИЦЕФ-ом. Новобеоградски Црвени крст и Месне заједнице сарађују са ЈЕН-ом и помажу у расподели хуманитарних пакета.

Календар догађаја Свако означено поље показује вам догађај на територији општини Нови Београд