Вести

| 08.10.2001 - 2:00h

Хуманитарна трка „ТЕРРY ФОX 2001“

Трка „Террy Фокс“ одржава се једанпут годишње широм света и у многим градовима Канаде, с намером да се људима подигне свест о значају борбе против рака и да се прикупе новачана средства средства за унапређење истраживања ове опаке болести. До сада је широм света прикупљено око 270 милиона долара.
Терy Фокс је имао само 18 година када је установљено да болује од рака костију, због чега му је ампутирана десна нога, изнад колена. Млади кошаркаш је одлучио да започне борбу против болести. Како би сакупио новац за унапређење истраживања и борбе против канцера, Терy је 1980 године, са вештачком ногом, започео канадски „Маратон Наде“. Након 143 дана и пређених 5.373 километра морао је да прекине трку јер му се рак проширио на плућа. Умро је јуна 1981 године у 22 години живота.
У знак сећања на инспиративну, херојску и несебичну мисију овог младог човека трка се по други пут, после пет година, одржала у Новом Београду. Учесници су трчали, ходали, шетали и возили ролере на стази дужине 3, 5 и 10 километара, од хотела Југославије до моста Газела,и назад. Сваки учесник је могао да изабере дестинацију,по својој вољи и физичкој припремљености.
Учеснике трке предводили су Х.Е. Анђела Богдан, канадски амбасадор, господин Жарко Кораћ, потпредседник републичке владе, господин Жељко Ожеговић, председник општине Нови Београд, др Зоран Томашевић, директор здравственог центра Института, и промотер трке, Веселин Петровић, “ златни европски момак “ југословенске кошаркашке репрезентације.
Новчане прилоге је уплатило преко 450 учесника трке. На тај начин је прикупљено око осам хиљада немачких марака.
Госпођа Анђела Богдан је након завршетка трке, уручујући чек директору Института, истакла да се нада да ће број учесника и донатора идуће године бити бар три пута већи.
Општина Нови Београд се активно укључила у организацију ове племените трке. Међу првим донаторима били су председник Општине и чланови општинске владе.
У знак захвалности за успешну организацију представници АК „Маратонац-Ушће“ додели су амбасадору Канаде статуу „Београдски Победник–Террy Фокс“ и месингану фигуру „Врабац Џивџан“, симбол нашег града.

Календар догађаја Свако означено поље показује вам догађај на територији општини Нови Београд